Евридика - Професионална гимназия по облекло и дизайн

image-slider-with-thumbnail1.jpeg
image-slider-with-thumbnail1.jpeg
image-slider-with-thumbnail1.jpeg
image-slider-with-thumbnail1.jpeg
PlayPause

История и традиции

ЛЕТОПИСНА КНИГА

2022-2023 Г

Скъпи ученици, родители и приятели,  

Добре дошли в сайта на Професионална гимназия по облекло и дизайн „ЕВРИДИКА“ гр.Кърджали

ИСТОРИЯ

През 1932 г. е открит първият девически занятчийски 3-годишен курс с 22 ученички и 2 учителки. Това е началото на нашето училище. Макар и с малък опит училището участва в мострения панаир в Пловдив и на изложение във Варна, където получава златен медал.

От 1937г. училището носи името ,,Пробуда”, което напълно отговаря на целите и задачите – да дава знания и умения на ученичките, които са предимно бедни момичета идващи ежедневно от близките села. Въпреки, че училището многократно е местено в различни сгради и частни къщи неудобни за водене на учебни занятия, и съществува опасност от закриване, поради липса на средства за издръжка, това не може да попречи всяка учебна година да завършва с изложба и продажба на изработените изделия, и със златен медал от изложба в Брюксел за изработена в умален вид носия. Дипломи, златни медали и все така през годините!

През 1945 г. училището се преименува на Държавна девическа гимназия с 5-годишен курс на обучение, като наред с професионалната подготовка, момичетата получават и средно образование. Изработват се поръчки на клиенти от града, което говори за авторитета му сред обществото.

След 4 години училището отново сменя името си на Промишлено училище по облекло с 2-годищен курс на обучение.

През 1959 г. поради минимални нужди на града от специалисти по облекло, училището се закрива.

След 6 г. отново е открито и приема името Лиляна Димитрова. Помещава се в различни сгради – на СПТУ по селско стопанство,  музея, икономическия техникуми др. Разкриват се нови специалности – сервитьорство, готварство, бръснаро-фризьорство.

През 1976 г. се разделя на две – СПТУ по обществено хранене и СПТУ по облекло и текстил. Разкрива се паралелка по мъжко облекло, доставят се първите плетачни машини за новооткритата работилница по плетиво, като с това се поставя началото на нова дейност в училището. Наред с професионалната подготовка важно място заема и общообразователната.

От 1982 г. училището вече има собствена, самостоятелна сграда. Това е настоящата сграда, която използваме и до днес, с ново име и нови специалности.

ТРАДИЦИИ

Проведените за пръв път модни ревюта са били истинска културна революция за района. От тогава до днес модните дефилета, изложби, конкурси стават традиция и съпътстват по-важните дати в живота на училището, която продължаваме да спазваме.

В най-ново време признание за отлична професионална подготовка в училището са наградите от национални форуми за мода и дизайн.

Колекцията Спомен от бъдещето в Пловдив е начало на три последователни първи награди за авангардна мода. На първия национален конкурс за ученици в Шумен младежката колекция за спортно облекло, авангардните модели и художествените проекти завоюваха диплом за най – добра колекция Мода и време.

На XIX Фестивал на авангардната мода в София под егидата на Едит Пафф участва единствено нашето училище с колекцията Провокация. Златен медал Многобройни са участията в търговските изложения в Кърджали и Изложението на потребителите в София.

Нашите ученици през същата година завоюваха първо място в националния конкурс по дизайн Иновационен дизайн.

Участията през годините ни донесоха многобройни награди:

– Първа награда за колекции Тютюневи вълшебства и Любовни трепети в раздел Иновации на националния конкурс на МОН – Пловдив

– Награди от конкурса С очите си видях бедата:

– Наградена за високи професионални и творчески постижения Марка Грудева – преподавател в ПГОД Евридика.

През 2004 г. отличени в първия национален конкурс за млади стилисти и за най – добър идеен проект по скица на облекло.

Предлага следните специалности:

Конструиране, моделиране и технология на облекло от текстил

Специалността е с 5 годишен курс на обучение.

Пълният курс на обучение дава възможност за : – Придобиване право за явяванена държавни зреллостни изпити за средно образование – Придобиване право за явяване на държавни изпити за втора степен на профисионална квалификация.

Средно образование и втора степен на професионална квалификация се придобива след успешно завършен XII клас и успешно положени зрелостни изпити определени от МОН, което дава възможност за продължаване на образованието във ВУЗ. Обучението по тази специалност дава възможност на учениците да получат знания за устройството и действието на шевните машини и съоръжения и за разработването на различни видове облекла.

Практическата подготовка позволява да се формират знания и сръчности за самостоятелно изработване на дамско, мъжко, детско, спортно и официално облекло.

Завършилите курса на обучение могат: – да подбират най – оптималния начин за изработка на изделието; – да проектират модел, да разработват всички необходими кройки и шаблони; – в зависимост от модела могат да подберат най – подходящия материал; – да организират и управляват свой собствен бизнес.

По време на обучението и след това учениците могат да разгръщат творческите си заложби и да участват в национални и международни изяви по мода и дизайн – ревюта, конкурси и др.

Завършилите специалността Конструиране, моделиране и технология на облекло от текстил имат възможност да работят във водещи конфекционни фирми, така разпространено в района.

Дамско фризьорство

Специалността е с 4 годишен курс на обучение. Пълният курс на обучение дава възможност за : – знания за материалите, инструментите и детайлите във фризьорството; – знания за стил, етика и хигиена на коафьорството; – тенденции в развитието на фризьорските услуги.

Завършилите тази специалност, освен фризьорски умения, придобиват и умения да организират дребен бизнес в областта на коафьорството.

Copyright © 2024 Евридика